AFVALBEHEER VLAANDEREN

   

   
Sorteren Reclyceren Afvalophaling Verwerking Nuttige Links Contact
     
Sorteren

We produceren aanzienlijke hoeveelheden afval en er bestaat geen onschadelijke en definitieve manier om deze afvalhoop te doen verdwijnen. Verbrandingsovens stoten giftige deeltjes uit in de lucht en deze lozingen vervuilen ook de bodem en waterlopen. Wie zelf zijn afval verbrandt, laat zelfs tot 1000 keer meer dioxines in de lucht los dan als de verbranding met een verbrandingsoven gebeurt.

Je kan dus het best zo weinig mogelijk verpakkingen gebruiken en je afval goed selecteren.


Verpakkingen

? Geef de voorkeur aan producten met zo weinig mogelijk verapkkingsmsateriaal (koop bv. geen apart verpakte koekjes of voorverpakte groenten)

? Kies voor producten met recycleerbare verpakkingen in plaats van wegwerpverpakkingen (zoals piepschuim). Kies voor glazen flessen. Flessen met leeggoed kunnen tot 50 keer opnieuw gebruikt worden!


Afval sorteren

? Om je afval zo goed mogelijk te sorteren, kan je het best je gemeente eens contacteren. Twijfel je over een product, beschouw het dan als niet-recycleerbaar tot je meer informatie hebt. Zit er teveel niet-recycleerbaar afval in je vuilbak, dan komt die in het sorteercentrum ook terecht bij het niet-recycleerbaar afval.
Voor meer info over selectieve huisvuilophaling in België: http://www.fostplus.be

? Bereid je afval voor: plooi het zodat het minder plaats in beslag neemt, maar stop het niet in

Het Möbius-kringloopsymbool: wit op een gekleurde achtergrond of zwart op een lichte achtergrond, betekent dat een product ofwel recycleerbaar is, ofwel uit gerecycleerd materiaal bestaat (een getal geeft dan ook aan welk percentage gerecycleerd materiaal erin zit). Maar om het product in kwestie ook effectief te laten recycleren, moet je het in de juiste vuilniszak gooien

Opgelet, het Groen punt -logo geeft niet aan dat een product gerecycleerd kan worden! Het wil zeggen dat defabrikant van een verpakking met dit logo een bijdrage betaalt aan een bedrijf dat instaat voor collectieve inzamelingen, de sortering en de recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval


Voedselresten

? Je kan van je voedselresten compost maken in je tuin. Het klopt niet dat compost slecht ruikt of ongedierte aantrekt. Belangrijk is een goed evenwicht te vinden tussen je groene, vochtige afval (gras, fruit en groenten,...) en droog, bruin afval (karton, dode bladeren,...). De verhouding moet ongeveer 50-50 zijn, en af en toe moet de compost 'gelucht' worden .
Woon je in de stad? Als je een balkon hebt kan je een compostbak plaatsen. Ook een wormenbak is een mogelijkheid: met de compost hiervan kan je je kamerplanten bemesten. .
? Gooi geen gebruikte olieën (vinaigrette, olie uit conservenblikken, frituurolie,... ) in de gootsteen. Oliën vormen een film op het water. Die verstikt de bacterieën in de waterzuiveringsstations die het water moeten zuiveren. Giet de olie in een plastic fles die je afsluit. Gooi die in je vuilniszak voor restafval.
? Om voedsel "en papillote" klaar te maken, gebruik je beter geen aluminiumpapier: dat kan niet meer gerecycleerd worden als het vuil is. Een betere oplossing is zwavelpapier.


Glas

? Koop je flessen en bokalen in wegwerpglas, breng ze dan altijd naar de glasbak of het containerpark als ze leeg zijn. Ze worden dan gerecycleerd.
Serviesgoed, terracotta, spiegels, glasramen, gloeilampen en porselein moet in de vuilniszak voor niet-recycleerbaar afval.
? Flessen die leeggoed zijn, breng je terug naar de winkel.


Plastic

Plastics of kunststoffen bestaan gedeeltelijk uit petroleumderivaten: door ze te recycleren kan 70 tot 80% van hun gewicht aan ruwe aardolie bespaard worden

Deze pictogrammen geven de aard aan van het gebruikte plastic. Enkel producten waarop je de pictogrammen met nr. 1 of 2 (PET et HDPE) terugvindt, zijn recycleerbaar.

? Plastic flessen en flacons (goed leeg en droog, zonder plastic film errond) zijn recycleerbaar. Je moet ze dan wel in de juiste vuilniszak gooien (PMD, meestal de blauwe zak). Opgelet, mag niet in de blauwe zak: plastic potjes en schaaltjes (met het logo PP of PS), flessen die een vette inhoud hadden (zoals olie), plastic zakjes en tassen .
? Een tip om plastic flessen te besparen: drink kraantjeswater, dat is perfect drinkbaar. Een waterfilter installeren is een oplossing In gebieden waar de waterkwaliteit niet optimaal is, of voor wie de smaak van zijn kraantjeswater wil verbeteren.

Papier en karton


Papier en karton zijn goed voor een derde van onze afvalberg: het is dus zeer belangrijk het juist te sorteren.

? Kranten, tijdschriften en catalogi zijn recycleerbaar (verwijder wel altijd de plastic film die errond zit). Papier met lijm of producten uit gemengde papier zijn niet recycleerbaar. Gooi enveloppen, geplastificeerd papier, behangpapier, boeken, pakpapier, carbonpapier, vet papier, papieren zakdoeken, luiers, tickets met magneetstrook,... in de vuilniszak voor niet-recycleerbaar materiaal.
? Alle karton (dozen, drankkartons, verpakkingen,...) kan worden gerecycleerd, tenzij het vuil is.
? Hergebruik kartonnen dozen voor verzendingen .
? Gebruik waar mogelijk een vaatdoek of spons in paats van keukenpapier.
? Gebruik gerecycleerd papier: dat is vandaag de dag niet meer 'pluizig', grauw of te absorberend. Het is ook perfect bruikbaar in fotokopieerapparaten en printers.
? Voor kladwerk, boodschappenlijstjes, tekenpapier voor de kinderen maar ook in de printer: denk eraan dat een blad dat aan één kant bedrukt is nog een bruikbare achterzijde heeft.
? Jaarlijks worden honderden tonnen kurken verbrand of gestort. Een bron van vervuiling en verspilling! Breng kurken naar een inzamelpunt waar ze gerecycleerd kunnen worden.


Metaal

? De productie van aluminium is vrij vervuilend. Dit materiaal kunnen we dus beter alleen gebruiken in producten met een lange levensduur. Kies indien mogelijk voor producten met verpakkingen in glas, plastic (PET of PEHD) en karton.
? Wat je allemaal wel kan laten recycleren (als het schoon en zonder voedselresten in de vuilnisbak verdwijnt tenminste...): conservenblikken, drankblikjes, aluminium bakjes, les boîtes et bidons, spuitbussen voor voedingswaren, en ook deksels en capsules van bokalen en flessen.

Giftige stoffen


? Breng je chemisch afval naar een containerpark of inzamelpunt (batterijen, neonlampen, spaarlampen).
? Gebruik het liefst oplaadbare batterijen. Koop je toch wegwerpbatterijen, kies er dan zonder kwik of cadmium. Breng je lege batterijen naar een inzamelpunt. Gooi ze niet in de vuilbak.
Voor meer info: http://www.bebat.be
? Bij de verbranding van autobanden komt giftige rook vrij. Daarom is het verboden ze te verbranden. Als je een autoband verwisselt, neemt de garage meestal je oude band terug. Als dat niet zo is, breng de oude band dan naar een containerpark.


 

 

 
 
recyclage container voor glas
 

 

 

Sorteren-Recycleren-Afvalophaling-Verwerking-Nuttige links-Start

 

TOP